Az arthrosis modern kezelési eljárásai

Őssejtek artrózishoz

Készül a mesterséges porcszövet Ízületi betegségek, gyulladás, porckopás miatt Magyarországon jó két millióan élnek fájdalommal. A mozgásszervi betegségek, a porckopás népbetegség, amelyet az esetek nagy részében műtéttel, végül protézisbeültetéssel kénytelenek orvosolni. A műtétre azonban hosszúak a várólisták, nem mindenki bírja az őssejtek artrózishoz testeket, az operációnak lehetnek szövődményei, és a beteg lassan épül fel, s rendre hosszabb ideig kiesik őssejtek artrózishoz munkából is.

Főoldal » Betegségek » Sérülések őssejtek artrózishoz mozgásszervi betegségek » Ízületi kopás, artrózis » Őssejtekkel pótolható őssejtek artrózishoz ízületi porc? A cardiffi egyetem kutatói szerint őssejtekkel pótolható az elpusztult ízületi porc, azonosítottak ugyanis egy olyan őssejt-típust, amely porcsejtté képes átalakulni.

mellkasi gerinc tünetei és kezelése hogyan lehet elfojtani az ízületi fájdalmakat

Elméletben legalábbis lehetségessé vált, hogy kellő mennyiségben őssejtek artrózishoz létre percsejteket chondrocitákatígy az ízületi kopásban szenvedő betegek gyógyíthatók lennének őssejt-beültetéssel. A porckopás miatt az ízületek képtelenek őssejtek artrózishoz működni, a csontvégek egymáshoz érve dörzsölhetik egymást, aminek az eredménye erős fájdalom, helyi gyulladás és az ízület deformálódása lesz. Jelenleg fiatalabb betegeknél porcpótlást végeznek, a szomszédos, egészséges porcfelszínből vesznek ki kis hengereket, melyeket beültetnek a sérült területbe.

Rheuma, ízületi gyulladás, porckopás, rheumatoid arthritis (ujmedicina, biologika)

Másik eljárás a kivett porcsejtek tenyésztése szövetkultúrában, majd beültetése a porckárosodás helyére. Mindkét eljárás korlátja az, hogy csak kis porchiányokat lehet pótolni.

vállízület fájdalom, ha felemeli a karját a vállízület közös zsákjának károsodása

Az éretlen őssejtek a szervezetben bármilyen szövetté átalakulhatnak. A cardiffi kutatók által azonosított őssejttel laboratóriumban már sikerült porcsejteket létrehozni. Az eredmény elsősorban a fiatalabb, aktív betegek számára reménykeltő.

őssejtek artrózishoz

A kutatók nemrégiben kezdték meg az állatkísérleteket, és jövőre tervezik a klinikai kísérleteket.