ügyvédi felszólítás , idegesítő zaj | fórum | Jogi Fórum

Közös nyikorgás. Nyikorgó kapunyitás

Vajon Kínának vannak-e velünk komolyabb tervei, vagy csak a magyar kormány stréberkedik? Utóbbi esetben is könnyen megüthetjük a bokánkat.

közös nyikorgás

Amióta ben közös nyikorgás is miniszterelnök lett, az emberi jogokért egykor látványosan aggódó Orbán Viktor mind több gesztust tett az ugyane jogokat lábbal tipró Közös nyikorgás. Már a megválasztása után nem sokkal arról szóltak a hírek, hogy Li Ko-csiang kínai miniszterelnök látogatása napján a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal több tibeti menekültet is berendelt, így akadályozván őket a tüntetésben.

Tavaly a miniszterelnök megkoszorúzta a Tienanmen téri kommunista emlékművet, és mosolyogva pózolt a teljhatalmat építő Hszi Csin-ping elnökkel, s ugyanebben az évben Magyarország vonakodott aláírni egy olyan állásfoglalást, amellyel az EU a bebörtönzött kínai ügyvédek helyzetén kívánt segíteni.

Idén az Európai Unió figyelmeztetni akarta sokadszor Kínát, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, de a kilátásba helyezett magyar vétó miatt csak 27 tagállam pekingi nagykövete írt alá egy jelentést. Szorosabb kapcsolat Mindezen gesztusok nem ok nélküliek. Orbán régóta hirdeti meglátását, miszerint a világgazdaság súlypontja lassan áthelyeződik Ázsiába, a magyar gazdaságnak pedig igazodnia kell ehhez.

Elképzelése szerint Magyarország lehet Kína kapuja az EU-ba bár ilyen kapuból már most is van jó pár. Ennek is köszönhető, hogy miniszterelnökként közös nyikorgás, ben, ben és ben is járt Kínában. Még a Népszabadság számolt közös nyikorgás arról, hogy a Fidesz már ben felvette a pártközi kapcsolatokat a Kínai Közös nyikorgás Párttal, tavaly májusban pedig a miniszterelnök több átfogó szerződést is kötött az országgal.

Ezen együttműködés keretében tavaly a magyar kormány millió forintból tartott miniszterelnöki csúcstalálkozót Budapesten, és milliót különített el egy szintén budapesti Kína—KKE egészségügyi miniszteri találkozóra, az idén pedig Matolcsy György tervez egy Közös nyikorgás jegybankelnöki találkozót ugyanitt.

Mint a os szám is mutatja, nem Magyarország az egyetlen, amely vár valamit Kínától — és kész is tenni érte. Magyarország mellett Görögországot és Csehországot említi olyan EU-tagállamokként, amelyek szívesen tesznek a kínai rezsim kedvére — még ha ezzel szembe is mennek az egységes Európa érdekeivel. Görögország például Magyarországgal karöltve puhította azt az uniós állásfoglalást, amely üdvözölte, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság a Fülöp-szigeteknek adott igazat a közös nyikorgás tengeri területi vitában.

T.H.O. (Társasház Helyett Otthon) program

A görögök ellenálltak annak is, hogy az EU az ENSZ emberi jogi bizottsága előtt szóvá tegye az emberi jogok kínai helyzetét. Philippe Le Corre Kína-szakértő pedig az amerikai képviselőházban tartott májusi, kínai befolyásról szóló meghallgatáson mutatott rá, hogy a görögök, a csehek és a magyarok is ellenzik, hogy Brüsszel egy új eljárást vezessen be a kínai befektetések ellenőrzésére.

A Kína felé tendálás deklarált ambíciója a magyar külpolitikának, a keleti nyitás jegyében Oroszország és Közép-Ázsia országai mellett Kína is kiemelt piacnak számít Magyarországon — még ha ennek a befektetésekben nem sok eredményét láttuk is eddig.

Visszafogott befektetések, felesleges projektek Magyarországra óta tulajdonképpen nem érkezett jelentős kínai működő tőke. Közös nyikorgás egyetlen kivétel a BYD kínai elektromos buszgyártó, amely pár éve 6,2 milliárd forint értékben invesztált nálunk és ezt is majdnem buktuk, amikor a főváros elvette a kínai cégtől a már megnyert tendert, és a Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó Mabi-Bust bízta meg az elektromos autóbuszok leszállításával.

A BorsodChem megvásárlását, a Huawei magyarországi jelenléte melletti egyetlen számottevő befektetést még az Orbán-kormány megválasztása előtt ütötték nyélbe, bár csak ben valósult közös nyikorgás — ennek összértékét Matura Tamás, a Corvinus oktatója egy tanulmányában 1,6 milliárd euróra becsüli. Ez igaz is.

közös nyikorgás a csípőízületek fájdalma a lábakat érinti

Bár a pontos összeget nem lehet belőni, ez nagyjából 2—3 milliárd dollárra — milliárd forint — a szerk. A jelenleg legtöbbet emlegetett nagyberuházás a Budapest—Belgrád vasútvonal felújítása, amelynek összértéke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint milliárd forintra tehető.

A nyikorgó idegen - Emlékezem

Közös nyikorgás ez valójában kínai hitelre épülő infrastruktúra-építés: a hitelajánlat a teljes beruházási érték 85 százalékára vonatkozik, a kínai Eximbank finanszírozási ajánlata pedig húszéves közös nyikorgás, 2,5 százalékos hitelkamatot előirányzó, dolláralapú hitelajánlat — ami miatt ráadásul kötelezettségszegési eljárás is elindult az EU-ban.

A kínai hitelező előírná ugyanis, hogy az infrastruktúra-beruházásokat kínai alvállalkozókkal építtessék meg hiszen az ország így tud valamit közös nyikorgás az elmúlt években kialakult építőipari kapacitásfeleslegével. Az unióban viszont nem nézték jó szemmel, hogy egy tagállam közbeszerzés nélkül kínai befektetőknek akarta adni a lehetőséget a vasútvonal megépítésére.

May-Britt U. Stumbaum, aki most Berlinben vezet egy, az EU és Ázsia viszonyát tanulmányozó kutatócsapatot, a német Inter­nationale Politik magazinban ezt az ügyet annak az illusztrációjaként emlegette, hogy már az uniós belső vitákban is a viszály köve lett a kínai befolyás. A vasút körüli felhajtásnak össz­európai közös nyikorgás is nagy a jelentősége: rossz precedens lenne, ha a vasútvonallal kap­cso­latos uniós vizsgálat közös nyikorgás az derülne ki, hogy Kínának nem kell kötnie magát az EU-s sza­bályokhoz.

A magyar fél arra hivatkozva szeretné Kínának adni a megépítés lehetőségét, hogy harmadik országból érkezett befektetések esetén nem érvényesek az uniós előírások. Magyar elemzők szerint az uniós eljárás nem sok vizet zavar majd, és az ügy azzal zárul, hogy Magyarország kiírja a közbeszerzési eljárást, amit egy kínai cég fog megnyerni.