Magyar szalézi tartomány


Hazánkban már 1913-ban letelepedtek az első szaléziak Péliföldszentkereszten (Komárom-Esztergom megye) a legendás hírű Zafféry Károly jóvoltából, akit az első magyar szaléziként tartunk számon. A kis lelkes csapathoz egyre többen csatlakoztak és Magyarországon is működésbe lendült a "szalézi mű", megkezdték az ifjúság javát szolgáló áldásos munkájukat. Egymás után nyitották meg házaikat, iskoláikat, diákotthonaikat Balassagyarmaton, Borsodnádasdon, Budapesten, Esztergomtáborban, Gyulán, Magyaróváron, Mándokon, Mezőnyárádon, Nyergesújfalun, Pestszentlőrincen, Péliföldszentkereszten, Rákospalotán, Szombathelyen, Tanakajdon, Újpesten, Visegrádon. Az 1946-47-es tanév adatai szerint 31 rendtárs hitoktatott 37 iskolatípusban, 227 iskolában, heti 288 órában 5062 gyermeket. 1950-ben, amikor a szerzetesrendek működését megtiltották, a szerzeteseket szétzavarták 280 magyar szalézi szerzetes működött több mint 15 helyen.

1989-ben a megmaradt 83 magyar szalézi újra megkezdte működését. Nagy nehézségek árán ismét visszatértek régi alapításaik egy részébe. Céljuk töretlen: szolgálni és nevelni az ifjúságot Don Bosco útmutatásai szerint nagy szeretettel, hozzáértéssel, vidám hangulatban. Jó állampolgárokat és jó keresztényeket akarnak nevelni, hitet és életcélt akarnak nyújtani a kallódó, nehézségekkel küszködő, a társadalom szélére sodródott fiataloknak is.

Jelenleg szalézi rendház működik Óbudán, Újpesten, Rákospalotán, Balassagyarmaton, Péliföldszentkereszten, Kazincbarcikán és Szombathelyen, iskola Óbudán, Kazincbarcikán és Nyergesújfalun, kollégium Óbudán (főiskolai/egyetemi fiú), Kazincbarcikán és Balassagyarmaton. Budapesten működik a Don Bosco Kiadó és könyvesbolt, Kazincbarcikán pedig a Don Bosco Nyomda. Szalézi oratórium van Óbudán, Újpesten, Nyergesújfalun, Balassagyarmaton, Kazincbarcikán, Szombathelyen és Pécsen (munkatársak).

A tartomány neve: Szent István Magyar Tartomány
Tartományfőnök: P.Ábrahám Béla SDB
Tartományi tanács: P.Ábrahám Béla (tartományfőnök), P. Depaula Flavio (tartományi tikár és tartományi ekonómus), P.Vitális Gábor (tartományfőnöki vikárius) P.Márkus Zoltán (tartományi tanácsos), P.Tran Si Nghi Ferenc (tartományi tanácsos).
Tartományfőnökség: Budapest-Óbuda, Salesianum